Wednesday, December 31, 2014

Σκέψεις για την Πρωτοχρονιά

Του Φιλοσόφου και Διδασκάλου Σρι Σάτυα Σάι Μπάμπα


Συναντηθήκαμε εδώ σήμερα επειδή είναι Πρωτοχρονιά. Όμως, αυτή είναι μια αυταπάτη μέσα σε μια μεγαλύτερη αυταπάτη! Αυτή την ημέρα την καλοδέχεστε ως σημείο κάποιας μεγάλης αλλαγής, σαν το χθες να ήταν κάτι τελείως διαφορετικό γιατί ανήκε στο προηγούμενο έτος και το σήμερα να είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό, γιατί είναι μια νέα χρονιά!

Η μέρα αυτή γιορτάζεται από τους ανθρώπους με τυχερά παιχνίδια, με ποτό και γλέντι. Παρακολουθείτε παραστάσεις, φοράτε καινούργια ρούχα, ανταλλάσσετε μεταξύ σας δώρα και χαιρετιέστε όλοι με χαρά. Καταναλώνετε τα χρήματά σας και την ενέργειά σας συχνά με ελαφρότητα αλλά και συγκίνηση και ενθουσιασμό. Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι αποχαιρετούν τον παλιό χρόνο και καλωσορίζουν τον καινούριο χρόνο.

Στην πραγματικότητα, το «έτος» είναι απλά μια έννοια συμβατική. Δεν είναι η πρώτη του Ιανουαρίου που είναι μοναδική. Κάθε μέρα είναι νέα, κάθε ώρα και λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο είναι νέο. Ας γιορτάζετε κάθε δευτερόλεπτο με χαρά. Κάθε δευτερόλεπτο είναι ένα δώρο, μια ευκαιρία, μια συγκυρία, που πρέπει να εορτάζεται, που πρέπει να χρησιμοποιείται για την ανύψωση σας. Δηλαδή, κάθε δευτερόλεπτο είναι μια νέα ευκαιρία που σας έχει δοθεί για την εκπαίδευση του τρόπου σκέψης, τον εξευγενισμό της διάνοιας, τον καθαρισμό των συναισθημάτων, την ενίσχυση της βούλησης, προκειμένου να αποκτήσετε την πεποίθηση ότι είστε η Άπειρη Συνειδητότητα.

Ο λωτός (το νούφαρο), γεννιέται μέσα στη λάσπη, υψώνεται μέσα από το νερό και σηκώνει το κεφάλι του ψηλά πάνω από το νερό. Αρνείται να βραχεί αν και το νερό είναι το στοιχείο που του δίνει ζωή. Να είστε όπως ο λωτός! Να είστε ευγνώμονες προς τον Κύριο που σας έδωσε το χρόνο, καθώς και την ικανότητα της δράσης για να τον γεμίσετε. Σας έδωσε την τροφή, καθώς και την πείνα για να απολαύσετε την τροφή.

Αλλά, αυτό δε σας δίνει το δικαίωμα να δράτε αδιακρίτως. Όταν χτίζετε ένα σπίτι, τοποθετείτε μια πόρτα μπροστά. Ποιος είναι ο σκοπός της πόρτας; Να υποδέχεστε αυτούς που επιθυμείτε και να κρατάτε απ’ έξω εκείνους που δεν θέλετε. Κατά τον ίδιο τρόπο, ελέγξτε τα ερεθίσματα και τα κίνητρα που εισάγετε στο νου σας. Αφήστε απ’ έξω τα ταπεινωτικά, τα αρνητικά, τα δηλητηριώδη.

Εκπαιδεύστε το νου σας να κρατάει τις πέντε αισθήσεις υπό έλεγχο - τότε μόνον μπορείτε να έχετε ψυχική ηρεμία, ανεξάρτητα από την άνοδο των επιτοκίων, ή την ποσότητα της βροχής. Όπως και ο μεταξοσκώληκας που περιστρέφεται έξω από το ίδιο του το κουκούλι που είναι και ο τάφος του, ο άνθρωπος περιστρέφεται γύρω από το νου του που είναι και το κλουβί στο οποίο παγιδεύεται. Αλλά, υπάρχει ένας τρόπος διαφυγής: Ξεκινήστε την πνευματική πρακτική. είναι ο μόνος τρόπος που θα σας δώσει τη λύτρωση.

Καθετί στον κόσμο αυτό είναι παροδικό και απατηλό. Γι' αυτό πρέπει να στοχάζεστε την αιώνια Αλήθεια. Μην χάνετε το χρόνο σας μελαγχολώντας για το παρελθόν και προσδοκώντας το μέλλον, ενώ ξεχνάτε το παρόν. Μόνο το παρόν είναι πραγματικό. Το παρελθόν έχει περάσει και δεν μπορείτε να το ανακτήσετε, όσο κι αν το θέλετε. Το μέλλον είναι κρυμμένο στη μήτρα του χρόνου. Δεν μπορείτε να το δείτε. Επομένως, μόνο το παρόν έχει σημασία.

Η ζωή είναι σαν μια σειρά από σκαλοπάτια προς τη Συνειδητότητα. Με το που γεννιέστε κάνετε το πρώτο βήμα. Κάθε μέρα είναι ένα ακόμη σκαλοπάτι που πρέπει ν’ ανεβείτε. Πρέπει να είστε σταθεροί, προσεκτικοί και σοβαροί. Μην υπολογίζετε τα σκαλοπάτια που έχετε μπροστά ούτε να δίνετε πολλή σημασία σε αυτά που ήδη ανεβήκατε. Ένα βήμα τη φορά και αφού το κάνετε σωστά, αυτό είναι επαρκής επιτυχία για να είστε ικανοποιημένοι και να ενθαρρυνθείτε για το επόμενο. Προσέξτε μη γλιστρήσετε από το σκαλοπάτι που ανεβήκατε. Κάθε βήμα είναι μια νίκη και τιμήστε τη. Κάθε χαμένη μέρα είναι μια ήττα.
Ξεχάστε το παρελθόν, μην ανησυχείτε για τυχόν λάθη ή απογοητεύσεις. Αποφασίστε και δράστε. Ξεχάστε τα πράγματα που δεν θέλετε να θυμάστε. Φέρτε στη μνήμη μόνο εκείνα τα πράγματα που αξίζει να θυμάστε. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε πνευματική πρόοδο.